Počet chrípkových ochorení v Prešovskom kraji opäť vzrástol

13.02.2009 Prešov

Prešov 13. februára (TASR) – Lekári v Prešovskom kraji zaevidovali v siedmom kalendárnom týždni 13. 233 pacientov, ktorí ochoreli na chrípku alebo chrípke podobné respiračné ochorenia. Oproti minulému týždňu sa ich ...
Zástupkyňa regionálnej hygieničky z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove Slávka Zakuťanská, informovala dnes TASR, že chorobnosť v kraji sa pohybovala na úrovni 2462,4 prípadov na 100.000 obyvateľov. O epidémii sa podľa nej však zatiaľ hovoriť nedá. Vzhľadom na prekročenie počtu chorých bolo na území Prešovského kraja v priebehu tohto týždňa uzatvorených celkom 19 školských zariadení. Najviac ich bolo v okrese Poprad, kde bola prerušená prevádzka jednej materskej, štyroch základných a jednej strednej školy. Podobne to bolo i v okrese Vranov nad Topľou, kde pre vysokú chorobnosť zatvorili jednu základnú a tri stredné školy. Prerušenie vyučovania nahlásili aj v niektorých školách v Bardejove, Svidníku, Stropkove a Kežmarku a Levoči.
Zakuťanská konštatovala, že kulminácia chrípky sa dá očakávať v priebehu nasledujúcich siedmich dní. Posledný februárový týždeň budú na východnom Slovensku jarné prázdniny a preto sa dá predpokladať aj ústup ochorenia. Chrípka momentálne najviac postihuje vekovú kategóriu 15 - 19 rokov. U pacientov sa prejavuje hlavne bolesťou hrdla, vysokými teplotami a kašľom.
 

Vyberte región